IJsvogel fietsroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

IJsvogel fietsroute

Length
35,3 km
Time
1u 55m
Terrain
93% Verhard

Kruising Donklaan en Jachtstraat , 9290 Berlare

Toon het startpunt op de kaart

Fietsknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Van de gezellige drukte van het Donkmeer naar de weidse rust van de Kalkense Meersen en daarna een duik in de zwemvijver van provinciaal domein Nieuwdonk: hoeveel variatie kun je hebben op één fietsdag? Je zou er zowaar honger en dorst van krijgen, en zelfs dat speelt langs deze veelzijdige lus alleen maar in je voordeel.

Startpunt

KNOOPPUNT 66 - Donkmeer, Berlare

preview_Donkmeer+in+Berlare+2.jpg

Omringd door tavernes en terrassen is het Donkmeer al decennialang een hotspot voor dagjesmensen uit de wijde omgeving. Geen wonder, want hier (en in de buurt) valt vanalles te beleven: van wandelen en fietsen tot bootjevaren en zwemmen in de zomer. En paling eten natuurlijk, dé specialiteit van de lokale restaurants. Zwemmen mag niet in het meer, maar wél in het recreatiedomein Nieuwdonk wat verderop.

KNOOPPUNT 72-73

BERLARE BROEK

Berlare Broek (1).jpg
Berlare Broek (2).jpg

Net als het Donkmeer ontstond het natuurgebied Berlare Broek uit de historische meanders van de Schelde. In de jaren ’70 stond het hier vol populieren van een luciferfabriek. Daartussen liggen moerassen en meer dan 50 vijvers. De nabijgelegen Gratiebossen maakten tot in de 18de eeuw deel uit van een groot en uitgestrekt bos. Hun naam danken ze aan de roversbende die hier actief was, en argeloze passanten ‘zonder gratie of genade’ beroofde.

KNOOPPUNT 76

VEER BERLARE-APPELS

Appels-Berlare veer TOV.jpg

Een drietal kilometer voorbij het Donkmeer kom je aan het veer Berlare-Appels, een van de 12 voet- en fietsveren die zo typisch zijn voor Scheldeland. Het zou al dateren uit midden 13de eeuw en geldt meteen ook als het oudste. De boot vaart om het halfuur uit; behalve om 12u30, want dan gaat de veerman lunchen. Mooi picknickplekje!

TAVERNE HET VEERHUIS

Je dorst lessen doe je met een streekbiertje in taverne Het Veerhuis, ooit verkozen als strafste café van Vlaanderen. Ook de boterhammen van het huis zijn niet te versmaden! In 1971 deed dit vroegere veerhuis van de veerman dienst als locatie voor de verfilming van het boek van Stijn Streuvels ‘De teleurgang van de waterhoek’.

KNOOPPUNT 68

't Oud Brughuys

't Oud Brughuys Berlare (1).jpg
't Oud Brughuys Berlare (2).jpg
Oud Brughuys Berlare.jpg

Bij fietsers is Schoonaarde Brug, waar in oktober 1914 zwaar strijd werd geleverd tegen de oprukkende Duitsers, een populaire stop. Op de rechteroever serveren verschillende palingrestaurants dé lokale delicatesse, aan de overkant prijkt het gele cafeetje 't Oud Brughuys. Deze fietsvriendelijke herberg dateert al uit 1914 en heeft behalve een mooi uitzicht ook een laadpunt voor e-bikes en een kaart vol streekbieren.

KNOOPPUNT 68-65

PAARDEWEIDE EN PAARDEBROEK

Langs de Schelde in Berlare fiets je door de Heidemeersen en het overstromingsgebied Paardeweide. Ongeveer één keer per jaar, bij een noordwesterstorm, staat dit gebied onder water. De rest van het jaar geniet je hier van authentieke Scheldenatuur, met een lappendeken van natte weilanden, riet, open water en elzenbroekbos. In het oostelijke deel broeden tal van vogelsoorten op de rieteilandjes. Via een wandelpad met infoborden kan je Paardeweide van nabij leren kennen: een aanrader! In het nabijgelegen Paardebroek geniet je vooral in het voorjaar van prachtige hooi- en graslanden, bezaaid met bloemen.

KNOOPPUNT 65

RIEKEND RUSTPUNT

Riekend_Rustpunt_Berlare1.jpg

Eeuwenlang was de mesthandel een lucratieve bezigheid in deze regio. Eén van de ophaalpunten waar landbouwers de mest ophaalden om hun akkers vruchtbaar te houden heet vandaag – heel toepasselijk – het Riekend Rustpunt. Het gerestaureerde gebouwtje is nu een museum met een permanente tentoonstelling over de beer- en mesthandel van de 17de tot begin 20ste eeuw. Wellicht is het het kleinste museum van Vlaanderen.

KNOOPPUNT 45-46-42

KALKENSE MEERSEN

Kalkense Meersen Wetteren.jpg
Paardenbroek Kalkense Meersen Berlare.jpg
Wilg Kalkense Meersen.jpg

De gecontroleerde overstromingsgebieden Wijmeers 1 en 2 maken deel uit van de Kalkense Meersen, een natuurgebied van 950 hectare tussen de dorpskernen van Kalken, Overmere, Uitbergen, Schellebelle en Wetteren. Het bestaat uit laaggelegen, vochtige graslanden, doorploegd met poelen en sloten, waar ’s winters duizenden weidevogels neerstrijken. Vanop de Scheldedijk heb je een prachtig uitzicht op het gebied. Kom hier de volgende keer ook eens wandelen! Toerisme Oost-Vlaanderen stippelde een netwerk van 165 km uit langs rustige wandelwegen die met knooppunten zijn verbonden.

KNOOPPUNT 42-43

DEN AARD

Cafe-Den-Aard-David-Samyn.jpg

Café Den Aard – genoemd naar dit gehuchtje van Schellebelle – is een populaire halte voor fietsers en wandelaars. Bemachtig een plekje op het terras voor een huisgebakken pannenkoek, een coupe ambachtelijk roomijs of een streekbier. Het terras kijkt uit op het veer van Schellebelle, waarmee je straks de overtocht maakt.

VEER SCHELLEBELLE

veer_schellebelle.jpg

Het dorpje Schellebelle kent heel Oost-Vlaanderen van het veer: een topper op dit traject! Vooral op zomerse dagen staan er op de Scheldedijk vaak lange files met wandelaars en fietsers van en naar de Kalkense Meersen. Al in de 13de eeuw was er hier een oversteek over de Schelde om het dorp met de meersen te verbinden. 

DE PLAETSE

Brasserie De Plaetse, genoemd naar de oorspronkelijke naam van het dorpsplein van Schellebelle, heeft een leuk terras met zicht op de Schelde. Zet even je fiets opzij voor een kop koffie, een thee van de dag of een streekbiertje, al dan niet vergezeld van een vlugge snack of een stevige hap.

KNOOPPUNT 43-35

PROVINCIAAL DOMEIN DEN BLAKKEN

Den Blakken 1 David Samyn.jpg
Den Blakken 3 David Samyn.jpg
DenBlakken_DavidSamyn.jpg
Den Blakken Wetteren.jpg

Domein Den Blakken doet dienst als promotietuin voor zowat alle sierteeltgewassen die Wetteren en omgeving worden verbouwd. Je kunt er heerlijk wandelen in de mooi aangelegde thematuinen of verdwalen in het doolhof met verschillende soorten haagplanten.

KNOOPPUNT 35-40-34

WETTEREN

rode heuvel Wetteren © David Samyn.jpg
Passerelle Wetteren brug Schelde © David Samyn.jpg

De opening van de Wetterse Passerelle, de opvallende fiets- en voetgangersbrug over de Schelde, was in 2018 het sluitstuk van een mooi staaltje stadsvernieuwing. Tussen de statige Sint-Gertruduskerk – waar ooit werd gezocht naar het verdwenen paneel van het Lam Gods – en de Scheldeoever verscheen een gloednieuw administratief centrum in rode baksteen. De Wetteraars gaven het plein de toepasselijke naam ‘Rode Heuvel’, naar het lied van wijlen Wim De Craene: naast rozen en sierstruiken het bekendste exportproduct van de stad.

KNOOPPUNT 31-39

DE PASTORIJ

Kalken Eetcafé De Pastorij (2).jpg
Kalken Eetcafé De Pastorij (1).jpg

Nog een heerlijke plek om even uit te blazen, deze voormalige pastorij die werd verbouwd tot modern eetcafé! De kaart biedt een mix van klassiekers en seizoensgebonden gerechten, maar ook streekbieren, pannenkoeken en ijsjes. Extra troef: de speeltuin achteraan!

KNOOPPUNT 39-48

BIERHUISJE DE GROENE DIJK

Met 165 bieren op de kaart lonkt dit bierhuisje verleidelijk naar dorstige passanten. Favorietje van de barman is Paix Dieu, het enige bier dat steevast bij volle maan wordt gebrouwen. Met veel zwier toveren ze hier ook een lekker bord spaghetti op tafel, terwijl je elektrische fiets op krachten komt bij het oplaadpunt.

Eindpunt

KNOOPPUNT 66 - Donkmeer, Berlare