6 tips om te wandelen in de regen

6 tips om te wandelen in de regen

Zo maak je er ook bij slecht weer een leuke wandeluitstap van

Valt je wandeling letterlijk in het water? Dan hoeft dat niet meteen een reden te zijn om ze te cancelen. Meer zelfs: wanneer je je goed voorbereidt, kan zo’n wandelroute in de regen net extra leuk zijn! Wij geven je hieronder alvast enkele tips om ook in de regen op wandeluitstap te gaan.

Analytics-cookies inschakelen om de ingesloten YouTube-video te tonen
Mijn cookiekeuzes beheren

1. Wees voorbereid 

Het spreekt voor zich: draag de juiste uitrusting. Waterdichte wandelschoenen, een betrouwbare regenjas en een extra paar wandelsokken in je rugzak – die je best beschermt met een regenhoes – zijn bij regenweer geen overbodige luxe. Daarnaast vergeet je best ook geen drinkfles en eventueel wat krachtvoer mee te nemen. Het kan zijn dat je bij slecht weer minder snel dorst hebt, maar het is ook dan belangrijk om voldoende te hydrateren. Zet desnoods om het halfuur een alarm om jezelf eraan te herinneren even een drinkstop in te lassen.

Wil je helemaal voorbereid aan je wandeling beginnen, check voordat je van start gaat dan zeker nog eens het weerbericht. Dat kan, zeker in België, snel omslaan. Onweer op komst? Dan wacht je liever nog even tot de kust weer veilig is. Gaat het pijpenstelen regenen? Dan kan je je wandellus eventueel nog inkorten of op zoek gaan naar een plek waar je onderweg kan schuilen. 

Extra tip:
Wandel je met behulp van een kaartje, zorg er dan voor dat je dat veilig kan opbergen of stop het in een doorzichtig zakje. Volg je een GPX-bestand, zet de route dan op je sporthorloge - indien je er eentje hebt - of stop je smartphone in een waterdicht hoesje. 

2. Kies voor korte wandelingen

Buienradar bij de hand of niet, het weer in ons Belgenlandje kan best onvoorspelbaar zijn. Wil jij tussen de buien door stappen, dan kan je onder het motto “better safe than sorry” voor een korte wandeling kiezen die bij voorkeur langs enkele gezellige schuilplaatsjes loopt, zodat je op tijd en stond kan schuilen voor de regen – of je gewoon kan opwarmen aan iets lekkers. ? Nood aan inspiratie? Via de persoonlijke wandelrouteplanner kan je een korte wandeling samenstellen die helemaal voldoet aan jouw verwachtingen, of je kan tussen al onze wandelingen filteren op kortere lusjes, zoals de Roger Raveel wandelroute (3,7 km), Donkmeer wandelroute (5 km) of de Bos t’Ename wandelroute (4,6 km).
 

bos t'ename.jpg
donkmeer_pier.jpg

3. Trek naar het bos

Trek den bos is in en wandel onder natuurlijke paraplu’s. Wanneer je tussen en onder de bomen wandelt, bescherm je jezelf namelijk grotendeels tegen de regen die uit de lucht valt. Een goede regenjas en waterdichte schoenen zijn uiteraard nog steeds een must, maar de bomen houden de meeste regendruppels wel tegen. Deze 5 wandelroutes lopen dwars door het bos, en zijn onderweg op verschillende plaatsen voorzien van zo’n groen afdak.

4. Ga op zoek naar vlonderpaadjes 

Veel regen, da’s vragen om modder. Als je betrouwbare wandelschoenen draagt, is dat op zich geen probleem, maar wie het liever extra veilig (of proper) houdt, kan langs vlonderpaden wandelen. Die beschermen je tegen een modderige ondergrond én liggen vaak in het bos, een win-win dus! Trek je naar het Maldegemveld, dan wandel je grotendeels op zo’n houten pad, maar ook op deze wandelroutes stap je over plankenwegen.

Helemaal geen fan van modder? Kies dan voor een wandeling die volledig verhard is. Hoe je daar zeker van kan zijn? Bij de wandelroutes van Routen staat duidelijk aangegeven voor hoeveel % de route (on)verhard is. Zo zijn de Oudenaarde stadswandelroute en de Gentse goeste wandelroute voor 100 % verhard.

Maldegemveld in Maldegem
Vlonderpad in het Maldegemveld.
Stadhuis Oudenaarde
Het stadhuis van Oudenaarde.

5. Geef de wandeling een extra dimensie 

Wie zegt dat wandelen in de regen niet leuk kan zijn? Spring in de plassen, geniet van een even-alleen-op-de-wereld-gevoel, doe een regendans, wandel op een blotevoetenpad – plezier verzekerd bij regenweer! – of geniet van ASMR. Dat laatste is de afkorting voor Autonomous Sensory Meridian Response. Die gevoelssensatie wordt gekenmerkt door een tintelend en rustgevend gevoel dat uitgelokt wordt door kalmerende geluiden, zoals fluitende vogels, het ruisen van de wind of regendruppels die neervallen.

kinderen in regen.jpg

6. Hou het veilig 

Last but not least: hou het veilig. Gaat het onweren of waait het heel hard, stel je wandeling dan uit. Heeft het lang en hard geregend, kijk dan ook uit voor paden die er glad bij kunnen liggen. Is het veilig genoeg om je wandelroute aan te vatten? Dan rest er je nog één opdracht: genieten maar!